brainstormenconcept
Terug naar overzicht

Analytics 4 – waarom overstappen?

Google zal op 1 juli 2023 stoppen met het meten van data van websites die gebruik maken van Universal Analytics en volledig overstappen op Analytics 4. Deze nieuwe versie is al beschikbaar sinds oktober 2020, maar zal over niet al te lange tijd de standaard worden.

Het verschil tussen de twee versies zit hem met name in de manier waarop Google heeft besloten de data te meten en te structureren. Deze manier is volgens Google slimmer, en focust zich meer op de bezoeker en diens gedrag. De tool houdt daarbij ook rekening met de webtrends van de afgelopen jaren, zoals bijvoorbeeld de one-pager (een website dat uit 1 lange pagina bestaat). Daarnaast zijn de rapportages makkelijker naar eigen hand te zetten. Niet iedereen kijkt immers naar dezelfde informatie.

Een andere belangrijke verandering heeft te maken met een aantal privacyproblemen die Universal Analytics heeft. Zo wordt het IP-adres van bezoekers opgeslagen op de Google-servers in de VS, wanneer je de standaardinstellingen niet aanpast. Dit is in strijd met de AVG-wetgeving en heeft ervoor gezorgd dat de tool in diverse Europese landen inmiddels verboden is. Met Analytics 4 blijft alle data in de EU en worden IP-adressen niet opgeslagen. Daarnaast zullen er geen cookies meer geplaatst worden om bepaalde metingen te verrichten.

Graag helpen wij onze klanten om ervoor te zorgen dat je nog steeds door kunt gaan met het bijhouden van je statistieken. Wij willen je daarom voorstellen om je te helpen naar een gemakkelijke overgang naar Analytics 4. Jij en je website bezoekers zullen niks merken van deze overgang en het meten van basisstatistieken zal doorgaan zoals gewoonlijk. Wij zullen 95 euro rekenen voor een volledige overzetting naar Analytics 4.

Wil je nog meer uit Analytics 4 halen en specifieker en nauwkeuriger het websitegedrag van jouw bezoekers meten? Graag nodigen wij je dan uit voor een persoonlijk gesprek, zodat we samen kunnen kijken hoe we je gebruik kunnen optimaliseren.